Housky špaldovo-žitné
Suroviny:
- 250g špaldové hladké, nebo polohrubé mouky (lze nahradit přeničnou celozrnou)
- 100g žitné mouky
- 250ml vody
- 3lžíce oliv. oleje
- 1-2lžičky soli (radši 1, jednou se mi stalo, že byly přesolené)
- 1lžička cukru
- 1vrchovatá lžíce instantního(sušeného) droždí (tj 1 pytlíček, mě se osvědčilo dát jeden a půl)
- semínka dle chuti do těsta, + rostliný tuk na potření a kmín, mák, nebo sezam na posyp
Nejprve smícháme suché suroviny, poté přidáme tekuté. Těsto propracováváme vařečkou dokud se neodlepuje od stěn (min. 5 minut). Necháme půl až hodinu kynout na teplém místě. Těsto by mělo mít dvojnásobný objem. Následně nato těsto rozdělíme na libovolný počet dílů a vyválíme provázky tak, aby se daly plést housky. Jakmile máme housky upletené, necháme je ještě tak 20 minut kynout - to je dúležitý aby nebyly spláclé a tvrdé. Poté pomažeme máslem a posypeme. Pečeme 20 minut (někdy 25 minut) na 180°C.
Tipy: 1. Pokud máte domácí pekárnu, nechte vypracovat a vykynout těsto tam
2. Pokud těsto nevykyne (nestává se), je dobré přidat ještě trošku kvasnic s troškou vody a mouky, džibcem cukru a těsto znovu propracovat
3. Housky je také hezké zamotat jakoby do ,,šnečí ulity´´ takže vzniknou takové koblížky.
Komentáře
Přehled komentářů
Děkuji za další inspiraci! Já nedávno vydala taky článek na téma veganské pečivo, tak mrkněte :-) https://www.svobodavsem.cz/veganske-pecivo/
Snad pomůžu taky s inspirací :-)
Vyborne
(Jana, 30. 12. 2015 21:12)Prave jsem je dopekla a ochutnala. Velka mnamka!!! Jen dam priste misto olivovyho oleje treba kokosovy bez vune, olivovy me trosku vadi svou vyraznou vuni. Ale jinak super, chutnaji moc a moc dekuju za inspiraci!!!
drozdi
(dana, 11. 4. 2013 13:27)Myslim je treba nechat vzejit drozdi samostatne v hrnecku a pak teprve pridat k ostatnimu...
Vynikající!!!
(Radka, 7. 1. 2013 20:09)
sice těsto nenakynulo dvojnásobně, zdálo se mi, že nekyne vůbec, přidala jsem kvasnice, vodu a mouku, tak o kousek těsto nakynulo. Nakonec byly houstičky naprosto vynikají. Zajímalo by mě, jaké by byly třeba ráno.. ale nezbyla ani jedna.
Skvělé!
(Martina, 20. 3. 2017 19:00)